Важен етап в ремонта – смяна на щрангове

Ivan      0    447 Views

Важен етап в ремонта – смяна на щрангове

Най-важният етап при ремонт в жилището е смяна на щранговете. При започване на този процес трябва отговорно да се разработят всички нюанси, защото в противен случай вие рискувате да изгубите не само парични средства, но и един много важен ресурс – вашето време.

Преди да пристъпите към смяна на щрангове, вие трябва да си направите ясен план за действие. Когато се настанявате или живеете в жилище, построено преди повече от 30 години, то със сигурност ще трябва смяна на щрангове. Старите чугунени тръби следва да ги смените с пластмасови.

И, така, как се прави смяната на вертикалните тръби на системата за водоснабдяване?

Организационните въпроси са много важни за добре свършена работа. Необходимо е да се подготвят всички необходими инструменти и материали, пространство за работа (а такова ще е много нужно, за да се работи по-лесно).

Трябва да информирате и съседите, защото ще трябва да спрете водата, която преминава през този щранг.

Когато говорим за студената вода, то новия щранг трябва да е пластмасова тръба, а за топлата вода е желателно да е от поцинкована стомана или армирана пластмасова. Това се налага, защото под въздействието на високата температура, стоманата не се деформира и може да се ползва много години.

Смяната на щранговете на водоснабдяването зависи от това, каква е тръбата на вашите съседи. Ако тръбата е пластмасова въпроса ще се реши много лесно – с една муфа ще се присъедините.

В случай, че съседите ви са със стоманена тръба трудно ще се справите сами. Ще се наложи да търсите помощта на специализирана фирма за смяна на щрангове.

Най-напред трябва добре да се огледа състоянието на металната тръба. Ако тръбата има износен вид, то тя при разбиването може да се разруши и тогава трябва да си носите вината. По-добре не рискувайте – потърсете майстори професионалисти.

След като се направи резба на останалата част от старата тръба, се преминава към следващия етап – съединяване на пластмасовата тръба с металната.

За това ще ви трябва съединителна муфа (преход), която е с вътрешна резба. На нея се поставя кълчища, която осигурява добрата плътна връзка.

Съединяването е направено и трябва да се включи водата, за да се провери системата. При липса на течове, работата е добре свършена.

Leave a Reply