Няколко съвета за отпушване на канали

Ivan      0    438 Views

Няколко съвета за отпушване на канали

Отпушването на каналите е проблем, който често може да се реши без помощта на специалисти в почистването на канализационните системи. За целта има много начини, които са лесно достъпни.

Едно такова решение са химическите препарати за отпушване на канали и почистване на тръби. Преди да ги ползвате е задължително да се запознаете подробно с инструкцията за тяхното приложение, защото неправилното им приложение може да повреди канализационните тръби.

Тези препарати не се препоръчат за ползване, когато тръбата е запушена напълно. Прилагането им може да повреди повърхностите на ваната или мивката.

Когато използвате химически средства за почистване на тръбите трябва да осигурите постоянен приток на чист въздух. Не забравяйте да ползвате защитни средства като ръкавици и маска.

Преди да вземете решение за препарата за отпушване на канали, трябва да знаете каква е причината за запушването. За различните видове замърсявания се използват и различни препарати.

Например, средствата на алкална основа ефективно премахват мазнините. Препаратите на киселинна основа се справят с космите и остатъците от сапун.

Препаратите на различна основа не трябва да се смесват, защото настъпва реакция между тях, която може да бъде непредсказуема.

Инструкцията за потребителя трябва внимателно да се прочете. После наливате или насипвате определеното по инструкция количество препарат в отвора на мивката (или където е проблема). След преминаване на определеното за действие на препарата време се пуща силна струя вода за да се провери отпушването на каналите.

В случай, че запушването на канала не е отстранено, ще се наложи да ползвате друг начин за почистване на тръбопровода.

Механичният начин за почистване на тръбите е често приложим в домакинствата. За целта се използва спираловиден стоманен тел за отпушване на канали.

Обикновено в жилището се ползва спираловиден тел с дължина около 5 метра и диаметър – 9 мм. Ако е необходимо, може да се използват специални приставки, които се добавят към тела. В резултат на това ще се избута насъбрания отпадък по тръбата и ще се изчисти нейната вътрешност.

Желателно е с тази работа да се заемат двама човека. Единият ще върти спираловидния тел чрез дръжката, а другия – ще го насочва в канализационната тръба. Когато се почувства съпротивление, трябва да се направи движение напред – назад за разрушаване на запушването.

Да се промие тръбата със силна струя вода, като по нейното изтичане ще се прецени и резултата от работата.

Leave a Reply