Интериорни врати – мистерия и история

Ivan      0    465 Views

Интериорни врати – мистерия и история

Колко хиляди години човечеството използва врати и кой ги е изобретил – еднозначен отговор на тези въпроси няма. Няма съмнение, че някакво подобие на врати се е появило още при появата на първите хора.

Те са спущали дървета пред входовете на пещерите за да не излиза топлото. Ето така се появяват първите врати, по-скоро завеса, която да скрива входа.

От това праисторическо време започва съществуването на вратите, без които сега не можем да си представим съществуването си.

Интериорни врати има във всяко жилище независимо дали е огромна къща или малка колиба.

Развитието на човечеството е довело до това, че от обикновената кожа, преграждаща входа, вратата се е превърнала в произведение на изкуството – устойчива и красива.

Освен, че предава на интериорните врати красота и надеждност, човечеството в миналото ги счита за мистични, тайнствени и необясними. Предците ни са отредили на вратите специално място във всички обреди и празници.

И сега това е запазено – интериорните врати се украсяват за празниците.

Защо се е случило така, че вратите се явяват действащ елемент на много поверия и митове – просто като отговор на нашето подсъзнание.

Прехода от едни места в други, символично преградени с интериорни врати – вече е сам по себе си мистична картина. Намираш се на едно място, свършиш нещо и – оказваш се на друго. Това разделяне на пространството чрез вратите е довело до интересни суеверия и легенди, които носят мистика. Тайнствен обичай е забиването на пирон във вратата, за да не идват вещици, магьосници.

За никого не е тайна, че нашия свят е отделен от отвъдното с различни врати. Това са „вратата към рая”, „вратите между двата свята” и т. н.

Да се каже защо именно врата трябва да има на входа към рая е невъзможно, но на хората им харесва да си представят този преход именно така.

Символично външния вид на интериорните врати носи в себе си особен смисъл. Ако стопанинът осигури красиви и устойчиви врати, то в дома му ще има мир и просперитет.

Още един любопитен факт за вратите. Да премине дамата първа през вратата сега се обяснява с уважение към нея, просто се спазва етикет.

В миналото, по времето на дивите ни предци, по такъв начин проверявали имали зад входа опасност. Защо именно жената е трябвало да направи тази крачка не е известно, но е добре, че тези условия са останали в миналото.

Вратата ще си остане защита за всеки дом и неговите обитатели.

Leave a Reply