Отпушване на канали – досада за собственика

Ivan      0    398 Views

Отпушване на канали – досада за собственика

Няма нищо по-досадно от това да установиш, че в жилището канализацията не работи. Впрочем, това се случва винаги в най-неподходящия момент, когато няма време, или няма възможност да се занимава човек с такива досадни работи като отпушване на канали.

Неприятността е дошла, нужно е да се действа. В зависимост от мястото, където се е появил проблема, причините могат да бъдат различни.

Най-честите причини за запушване на мивката в кухнята са: хранителни отпадъци и мазнини; в тоалетната виновни за авариите са най-често големи парчета тоалетна хартия или парчета плат, случайно попаднали в мръсната вода, която е излята от кофата; в банята причините за запушванията са остатъци от сапун, косми, пясък и кал (ако се мият обувките).

Понякога причина за запушване на канализационната тръба може да бъде случайно попаднал голям предмет. На първо време като че ли нищо не се е случило, но след време започват да се задържат отпадъци, образува се тапа и отпадъчните води спират да се изтичат.
Отпушването на каналите зависи от причината за запушването и вида на тръбите. Има три основни начина за избавяне от запушването в тръбите: механичен, химичен и хидродинамичен.

Материалът на тръбите оказва влияние върху възможностите за почистването им. Сега най-често срещаните канализации са направени от чугунени и пластмасови тръби.

Чугунените тръби са надеждни, трайни, но имат груба вътрешна повърхност, която позволява да се задържат и натрупват различни отпадъци. Освен това те корозират и това още повече ускорява процеса на запушване и се налагат чести действия, свързани с отпушване на каналите.

Пластмасовите тръби са също с голяма трайност, при това с гладка вътрешна повърхност, което значително намалява вероятността да се появи нуждата от отпушване на каналите.

Пластмасата лесно се наранява от остри предмети, което означава, че при почистването на пластмасови тръби не трябва да се ползват остри предмети.

Що се отнася за химическите средства за отпушване на каналите и почистване на канализационните тръби, то пластмасата ги понася добре, но не всички.

За това, ако сте решили да използвате химични препарати за борба със запушването, необходимо е внимателно да прочетете приложената към съответния препарат инструкция за ползването му.

Leave a Reply