Звукоизолация на стена – материали

Ivan      0    479 Views

Звукоизолация на стена – материали

Шумът се състои от много звуци, които дразнят и отклоняват от важни работи.

Към най-неприятните звуци се отнасят резките и високи ударни звуци, тъй като могат да се чуват много далече от източника.

За да се предпази жилището или офиса от подобни шумове е необходима комплексна звукоизолация на стена, под и таван.

Определено ниво на шумоизолация притежават всички строителни материали, от които са направени стените. Тухли, бетон, итонг и гипсокартон – всички тези материали се отнасят към тежката зукоизолация.

Те могат да отразят звука, а меката звукоизолация, към която се отнасят минералната вата и други подобни изолационни материали – поглъщат звуковите вълни.

Трябва да се има предвид, че изолацията на шума и неговото поглъщане са два различни начини за борба с шума.

Изолираното помещение не пропуска звука извън стаята, той остава в нея.

За да се живее в тишина в дома е очевидно, че трябва да се увеличи дебелината на стени, под, таван, но това значително ще намали полезната площ на помещението. Именно за това към дебелите итонги се обръщат само при крайна необходимост.

Друг вариант е многослойна звукоизолация на стена, под и таван, в който са обединени тежките и меки материали, отговарящи както за звукоизолацията, така и за звукопоглъщането.

Разбира се, преди да вземете решение как и с какво да направите звукоизолация на стена, е необходимо да се консултирате със специалист.

Експертите ще определят ефективността на различните материали в зависимост от предназначението на помещението, неговата площ и други фактори.

За съжаление няма материали с дебелина 1 мм, които да осигуряват 100 % звукоизолация на стена и да запазят в помещението най-оптималната акустика.

Все пак има достатъчно материали и начини, чрез които да се получи добра акустична атмосфера.

При избор на материал за звукоизолация на стена да се обръща внимание на неговата дебелина.

За собствениците на малки помещения това е много важен фактор, защото на някои звукоизолации дебелината може да достигне до 1,2 см.

За да сте добре информирани по въпросите на комплексната звукоизолация, е желателно да разгледате сайтовете на различните фирми, чийто обект на дейност е именно акустиката и шумоизолацията.

При установен контакт с някоя от тях имате възможност да направите консултация със специалист по въпросите на звукоизолацията на вашето жилище или офис.

Leave a Reply