За хората, страдащи от далекогледство

Georgi      0    417 Views

За хората, страдащи от далекогледство

Хората, страдащи от далекогледство, срещат големи затруднения при фокусирането на обекти, които се намират в непосредствена близост. Това се дължи на аномалия при пречупване на светлината, която прониква в окото.

При далекогледството пречупената светлина се фокусира зад ретината. Когато далекогледството е в по-малка степен, пациентите виждат сравнително добре предметите, разположени наблизо. Те, обаче, често се оплакват от главоболие, а очите им се изморяват много лесно.

В повечето случаи, далекогледството е наследствено. То се проявява при пациенти на всякаква възраст, но в повечето случаи се проявява най-ярко след 40 годишна възраст.

Обикновено децата се раждат с далекогледство, което изчезва с навършването на 3 годишната им възраст.

Най-красноречивите симптоми, доказващи наличието на далекогледство, са замъглено виждане на близките обекти и натоварване, което води до бързо уморяване на очите при четене, както и често главоболие.

Далекогледството може да предизвика появата на мързеливо око или кривогледство.

Офталмолозите обикновено коригират далекогледството с очила. Така е най-лесно, евтино и безопасно.

Алтернатива на коригиращите очила са контактните лещи. Хората, които не желаят да носят очила, обикновено избират този начин на корекция на зрението. Тъй като съществуват различни видове контактни леща, препоръчително е вашият офталмолог да прецени кои са най-подходящи за вас. Трябва да сте наясно, че контактните лещи са по-скъпи от очилата и изискват повече грижа и спазване на перфектна хигиена.

За пълно премахване на проблема със зрението се препоръчва хирургична интервенция. Преди да се съгласите на тази стъпка, направете консултация поне с трима специалисти. Те трябва да преценят дали е наложителна при вас подобна интервенция или очилата ще са ви достатъчни.

Задължително е да правите редовни тестове на зрението си, ако страдате от диабет, имате генетична предразположеност или доказан проблем със зрението. Така проблемът ще се следи и ще може да се улови още в началото всяко едно отклонение от нормите.

Добре е да правите консултация с офталмолог при всеки констатиран от вас дискомфорт във виждането.

Leave a Reply