За изискванията за кръщенето

Ivan      0    480 Views

За изискванията за кръщенето

Днес са известни различни направления на християнската религия и във всяко едно от тях кръщенето се провежда по различни начини. Ако разгледаме католическата църква, то при нея, както в православната, това е едно от Тайнствата.

В различните църкви кръщенето се провежда по различен начин:
– Католическа – обикновено детето се облива с вода или се измива;
– Православна – къпи се детето с главата, при това няколко пъти;
– Адвентисти – правят ритуал в естествен природен водоизточник;
– Протестантска църква – леко се напръсква с вода детето.

Прието е кръщенето на детето да се прави в храма и ритуала за момче и момиче не се различава. По време на ритуала се чете молитвата „Символ на вярата“, в която се разкрива целия смисъл на православната вяра като цяло. След като детето е получило своето име се къпи в съд с вода, както и главата. Тук може да се постъпи по различен начин, в зависимост от възрастта на детето или неговото състояние, като само се полива или измива. За завършек на Тайнството Кръщение се счита поставянето на кръстчето, което е символ на християнската вяра.

Не може да се говори, че отпразнуването на кръщенето с почерпка е съвременно решение. Отпразнуването на този ритуал се е устройвало още в далечните минали времена. Християните организирали така наречената християнска маса, на която се подготвя почерпка за роднини и познати. Главни гости са били бабата-акушерка и кръстниците, които родителите са длъжни да изберат много внимателно и отговорно.

За съжаление сега кръстник или кръстница се избират според материалното положение или просто познати, с които в момента семейството общува. Добре е за кръстници да се избират тези хора, които в бъдеще ще обичат и ще се грижат за вашето дете като свое. Това трябва да са отговорни и близки хора, които са проверени в различни ситуации или във времето.

За да се организира кръщенето е необходимо да се реши в коя църква или манастир ще се състои и да се срещнат родителите със свещеника, за да се уточнят изискванията на съответния храм. Свещеникът ще разясни всички подробности около Тайнството Кръщение на родителите и изискванията, отнасящи се за тях.

Leave a Reply