Ароматерапия и здраве

Ivan      0    496 Views

Ароматерапия и здраве

Ароматерапията е един от най-добрите начини да се съхрани психичното здраве, ако се използва правилно. Това е един от най-древните методи за лечение, здраве и профилактика. В нашето съвремие живее своето второ раждане. Влиянието на ароматите върху психическото и физическо здраве на човека е известно още в древните времена.

Възможностите на съвременния човек за единство с природата са ограничени, което нарушава вътрешната хармония на човешкия организъм, а лечението и профилактиката с химически препарати и лекарствени средства в повечето случаи предизвикват нежелани реакции.

Ароматерапията предлага екологично чист метод за възстановяване и профилактика на физическото и психично здраве. Ароматните масла преди всичко нормализират психическото състояние на човека, позволяват да се балансира тялото и да се освободят силите на организма, а това е велика сила.

В света има около 3000 растения, от които се добиват етерични масла, именно това обуславя многообразието на ползваните аромати. Специалистите в областта на ароматерапията могат да ви помогнат да изберете най-подходящото за вас съотношения на масла с взаимно усилващо действие, като се съобразят с показания и противопоказания за приемането.

Аромапсихологията активно изучава въздействието на различните аромати върху душевното състояние на човека, помага му лесно да излезе от стресови ситуации, премахва последствията от различни психологични травми и може да помогне да се компенсират вродени ваши особености, които влияят негативно на състоянието ви. Положителните и отрицателни емоции, които изпитваме постоянно, се редуват една след друга с удивителна бързина.

За успешна ароматерапия е много важно качеството и произхода на етеричните масла. Не са подходящи за ползване с лечебна цел етерични масла, произведени в парфюмерийната промишленост, тъй като за получаване на стандартен аромат маслата се подлагат на химическа обработка и основните свойства на тези масла се губят.

За съжаление много разпространено е мнението, че използваните в ароматерапията етеричните масла са абсолютно безвредни. Това не е така. Използването на неподходящо за вас масло може да ви нанесе вреда, която не може да бъде открита веднага. В това се състои използването на ароматните масла без индивидуален подбор. Особено опасно е използването на етерични масла за лечение на деца, защото тяхната психика е много податлива на влияние както на позитивни, така и на негативни.

Leave a Reply