Ремонт на баня. Окачен таван. Полезни съвети

Radko      0    493 Views

Ремонт на баня. Окачен таван. Полезни съвети

Това е една малко по-различна статия, свързана с ремонта на баня. В повечето случаи, засягайки тази тема, хората говорят за фаянс и теракот, изпускайки една друга подробност – тавана на помещението. Стените са първото нещо, което виждаме, влизайки в банята, но за да бъде перфектно завършен видът ѝ, то трябва да отделим специално внимание и на тавана.

Накратко може да се каже, че съществуват три вариации на таван, с който може да се сдобиете в банята си вкъщи. Това са окаченят таван Hunter Douglas, растерен окачен таван и на последно място е добрият стар вариант на шпакловката или гипсокатон, като накрая се поставя и боя, която е влагоустойчива.

Ето накратко характеристиките на всеки един от тях:

Hunter Douglas окачен таван – Това е широко предпочитан вариант.

Представлява окачени на носеща конструкция стоманени и алуминиеви профили. Тяхното естество на изработка дава възможност да бъдат поставени лампи, тип луна. На практика този таван е вечен, защото е изцяло от метал. Няма две мнения по въпроса, че не само е специфично стилен, но и страшно модерен. Голямо предимство е, че е устойчив на течове или наводнения, които могат да бъдат причинени от съседите.

Растерният окачен таван – той е не по-малко предпочитан вариант.

Носещата му конструкция е от алуминий, а като цяло съставът му включва PVC покритие и гипсове, които са влагоустойчиви. Външният му вид е класически и приятен, с много различни вариации. Поддържа се лесно, тук се има предвид почистването, а ако трябва да говорим за цена, то тя определено не е висока. Питите са евтини и когато се наложи да бъдат сменени, това няма да вземе голям процент от бюджета ви.

Шпакловка / гипсокартон и влагоустойчива боя

Това е най-бързият и лесен вариант. При него на вече съществуващия таван се прави шпакловка. Ако по него има обаче множество неравности, първо се използва гипсокартон, посредством, който се постига гладка повърхност. Вградени осветителни тела не е невъзможно да бъдат монтирани, но избора е доста по-тесен.

 

Източник: https://www.keramo-bg.com/

 

Leave a Reply