Алтернативни музикални професии

Radko      0    610 Views

Алтернативни музикални професии

Всички знаете така типичната българска поговорка, че музикант къща не храни. В съвременния свят белязан от онлайн услугите, тази поговорка няма толкова голямо значение, защото възможностите за различните музиканти са много по-големи. В този текст ще разгледаме някои музикални професии, които не са свързани конкретно с традиционното разбиране на това какво е музикант, но за създаването на музикален продукт, който има по-различни приложения.

Алтернативните музикални професии се развиха редом с шоубизнеса през втората половина на 20 век. Музикантите работят с професионални озвучители, големите китаристи имат свой китарен инженер, DJ-ите имат огромни сетове от най-различна музикална техника; музиканти които не са виртуози на пиано, създават музикално творчество на синтезатори и т.н.

Всичко това са професии, които се зародиха заради развитието на музикалния звук и навлизането на електрониката в неговото създаване. Ето защо, освен музикант свирещ на китара, пиано, цигулка, всеки човек, който има афинитет към музикалното творчество може да се насочи към развитието на кариера в музиката, която не се базира само на владеенето на инструмента. Нека видим различни примери!

Ако владеете китарата много добре, но нямате успех в свиренето с група, има друга алтернатива. Развивате знанията си за китарния звук, започвате да се обучавате в озвучаване и в крайна сметка, като се обединят двете знания, се превръщате в китарен инженер. Това ще ви даде възможност да създавате звука на китаристи, които трудно се справят с това, но имат талант.

Създател на семпли – това не е класическа музикална професия, но е много актуална в света на електронната музика. Музикантите които правят семпли не са изобщо малко днес и именно затова някои определят тази дейност като професия. Тя е възможна обаче след като овладеете да свирите на синтезатори, аранжори, семплери, дръм-машини и работни станции. Така ще създавате уникални семпли, бленди, loop музикални фрази, които ще се продават на други музиканти имащи нужда от такива.

Озвучение и осветление – това е цяла една категория в музиката, без  която съвременната сцена не може да съществува. За да станете озвучител не е нужно да свирите на музикални инструменти, но ще трябва да се запознавате с физическите величини на всички системи и компоненти, които съставляват доставянето на качествен звук. Осветлението също е важно за сценичното представяне на музикантите

Leave a Reply