Какво е CMS? 5 причини да използвате система за управление на съдържанието

Какво е CMS? 

Какво е CMS? 5 причини да използвате система за управление на съдържанието

Ако имате статичен сайт, вероятно е време да се сбогувате и да актуализирате до модерна CMS. Ето пет причини да се разделите с този стар статичен сайт и никога, никога да не се връщате обратно.

Край на формуляра

Когато става въпрос за изработка на сайт, имате две основни опции: използване на система за управление на съдържанието (CMS) или ръчно кодиране с HTML. Всеки метод има свой собствен набор от предимства, така че е изключително важно да разберете разликите им и кой отговаря най-добре на вашите нужди.

Какво е HTML?

HTML (Hypertext Markup Language) е стандартният език за маркиране, използван за създаване на уеб страници. Използва се за структуриране на съдържанието, докато CSS (Cascading Style Sheets) се използва за контрол на представянето, а JavaScript за интерактивност. Изработката на сайт с помощта на HTML означава, че ще пишете кода сами или ще използвате HTML редактор, за да го направите.

Какво е CMS?

Точно както подсказва името, CMS (известен също като система за управление на съдържание) е софтуерно приложение или набор от свързани програми, които ви позволяват да създавате и управлявате цифровото съдържание на вашия уебсайт. С други думи, CMS ви дава възможност да качвате, редактирате и изтривате съдържание от уебсайт, без да се налага да знаете HTML, CSS или други езици за кодиране.

Някои примери за популярни CMS са:

  • WordPress се използва от близо 40% от уебсайтовете в мрежата, включително сайтове като The New Yorker, BBC America, Forbes и The New York Times. WordPress предлага ненадмината лекота, когато става въпрос не само за управление на уебсайт, но и за създаване на професионални и ангажиращи уеб страници, всичко това на достъпна цена или дори безплатно. Той също така е надежден и гъвкав, предлагайки изключителна производителност за вас и посетителите на уебсайта ви.
  • Joomla е втората най-използвана CMS след WordPress. Това също е CMS с отворен код, което ви позволява да създавате мощни уеб страници, без да е необходимо да знаете код.
  • Drupal предлага всички предимства на нормалната CMS. Често се казва, че е по-сложен от WordPress или Joomla, защото е създаден от разработчици за разработчици.

5 причини да използвате CMS

Какво може да предложи една система за управление на съдържанието, което другите опции на уебсайтове не предлагат? Страхотен въпрос! Ето 5 предимства от използването на CMS, които не са налични с други опции за уебсайтове.

1. Нямате опит в уеб програмирането? Няма проблем да изработите сайт!

Системите за управление на съдържанието, като WordPress , са създадени за потребители с малък или никакъв опит в програмирането. След като вашият уебсайт е напълно изработен от професионалист по уеб дизайн , управлението на действителното съдържание на вашия уебсайт е лесно и лесно за научаване.

Вашето уеб съдържание, като изображения и текст, може лесно да бъде вмъкнато и качено на конкретни страници и стилизирано в редактор на съдържание, който е подобен на Microsoft Word.

2. Лесно сътрудничество и достъп

Системите за управление на съдържанието позволяват на множество хора не само да имат достъп до вашия уебсайт, но и лесно да си сътрудничат по различни проекти. Използвайки отделни акаунти, множество хора могат да добавят, редактират или актуализират съдържание на сайта направо от собствените си компютри или устройства. CMS също така съхранява цялото ви онлайн съдържание на едно място и е достъпно за всеки с достъп до уебсайта, което означава, че необходимостта от изпращане на множество различни файлове до различни лица вече не е необходима.

Още по-добре, системите за управление на съдържанието също са много удобни за хора в движение. Можете да влезете в админ част на уебсайта си отвсякъде. Всичко, от което се нуждаете, е компютър, таблет или мобилно устройство и интернет връзка.

3. Усъвършенствани инструменти и плъгини за SEO оптимизация

Системите за управление на съдържанието предлагат редица добавки и инструменти, които могат да помогнат на вашия сайт да се класира по-добре в основните търсачки. Това не означава, че трябва да се отървете от екипа си за онлайн маркетинг, но тези инструменти могат да помогнат за прилагането на основна SEO стратегия в опит да увеличите онлайн трафика към вашия сайт.

Други опции за уебсайтове, като WYSIWYG редактори, нямат налични инструменти и плъгини, които конкретно да помогнат за оптимизиране на вашето уеб съдържание за основните търсачки. Приставките на WordPress директно представят опции в самия интерфейс, за да включват заглавия на уеб страници, мета описания, alt тагове и всички други елементи, необходими за най-добро оптимизиране на вашия уебсайт за Google и други основни търсачки. Те също така ще ви предупредят, когато тези елементи не са изпълнени правилно.

Нещо повече, тези добавки се актуализират редовно, за да се адаптират към всички промени в основните търсачки, които биха могли да повлияят на вашето класиране. Така вашият уебсайт ще остане оптимизиран през цялото време, независимо от всички актуализации или промени. По принцип CMS, особено WordPress, са единствените опции за уебсайтове, които ви позволяват лесно да оптимизирате уебсайта си за търсачки, като използвате удобни за потребителя плъгини и инструменти направо в самия интерфейс за редактиране.

4. Сигурност

В днешния свят последното нещо, което някой иска, е уебсайтът му да бъде хакнат, особено собствениците на уебсайтове за електронна търговия . Уебсайтовете могат да бъдат особено уязвими и често са насочени от хакери, за да откраднат лична информация.

Въпреки това, системите за управление на съдържанието се тестват последователно от армия от разработчици и компютърни учени в опит да защитят потребителите срещу всякакви потенциални заплахи за сигурността. Освен това има безброй налични плъгини и инструменти, които също са индивидуално проектирани, за да повишат сигурността на вашия уебсайт.

5. Ефективно и достъпно

Поддръжката на уебсайт може да бъде голям разход, ако имате статичен уебсайт. Обаждането на уеб дизайнер или програмист, за да прави чести промени, може да добави много разходи за вас. Не само цената е фактор, но най-вероятно ще трябва да изчакате няколко дни, за да видите актуализациите на живо на вашия сайт.

Инвестирането в система за управление на съдържание може да ви спести време и пари. С въведена система за управление на съдържанието вече не е необходимо да разчитате на уеб разработчик, за да правите обичайни промени в сайта. Можете незабавно да направите тези промени сами точно когато имате нужда от тях.

БОНУС СЪВЕТ: Незабавна поддръжка на сайта

Без CMS извършването на промени във вашия сайт може да отнеме много време и да бъде скъпо. Поддържането на вашия сайт обаче никога не е било по-лесно или по-бързо със CMS.

Системите за управление на съдържанието ви позволяват да качвате или променяте съдържание с няколко прости щраквания на бутон, вместо индивидуално да ровите в страници с код, за да направите корекция. Освен това, общи актуализации и други изисквания за поддръжка, които поддържат благосъстоянието на вашия сайт, могат да бъдат извършени почти мигновено, с още няколко щраквания на бутон.

Тази лекота на поддръжка не е изключение и за дизайнерските елементи на уебсайта. Системите за управление на съдържанието позволяват визуалните компоненти на уебсайта да бъдат променяни с минимално или никакво кодиране. Най-добрата част е, че всичко това може да се случи незабавно от всяко устройство с всяка интернет връзка.

Системите за управление на съдържанието правят управлението на уебсайтове лесно

Използването на система за управление на съдържанието като платформа на вашия уебсайт предлага разнообразие от предимства, които променят играта. Системите за управление на съдържанието съхраняват цялото ви уеб съдържание на едно място, поддържат безпроблемно сътрудничество в екипа, подпомагат създаването на динамични уеб страници. Те позволяват бързи и лесни актуализации и предлагат удобни плъгини и инструменти, за да направат вашия сайт възможно най-ефективен и защитен, като същевременно ви спестяват време и пари.

Ако не получите нищо друго от тази статия, запомнете следното: вашият уебсайт може да бъде невероятно лесен за управление, по-ефективен и да ви струва значително по-малко пари със система за управление на съдържанието. Нямате нужда от повече допълнителен стрес или повече губене на време и пари. И така, какво чакате? Надстройте до система за управление на съдържание днес с Уеб Дизайн България.

Често задавани въпроси

1. Мога ли да превключвам между CMS и HTML, след като изградя уебсайта си?

Да, но това може да отнеме много време. Ако искате да преминете от CMS към HTML, ще трябва да експортирате съдържанието си и да пресъздадете уебсайта си с помощта на HTML. Обратно, ако искате да преминете от HTML към CMS, ще трябва да импортирате съдържанието си и да преработите уебсайта си с помощта на CMS платформа.

2. Мога ли да използвам комбинация от CMS и HTML за моя уебсайт?

Да, някои CMS платформи ви позволяват да добавяте персонализиран HTML код в техния интерфейс. Това може да ви даде най-доброто от двата свята чрез комбиниране на удобството за потребителя на CMS с опциите за персонализиране, предоставени от HTML.

3. Дали една опция е по-подходяща за SEO оптимизация от другата?

CMS платформите обикновено идват с вградени инструменти за SEO оптимизация, което улеснява оптимизирането на уебсайта ви за търсачките. Въпреки това, един добре кодиран HTML уебсайт може да бъде и много удобен за SEO оптимизация, ако приложите правилните стратегии. Ако не се справяте добре с това, можете да търсите екипа на eXtremeSEO.

4. Коя опция е по-добра за уебсайт за малък бизнес?

Зависи от вашите специфични нужди и технически умения. CMS може да е по-подходящ, ако искате удобна за потребителя платформа, която позволява лесно управление на съдържанието и гъвкав дизайн. От друга страна, ако имате умения за кодиране или искате повече контрол върху уебсайта си, HTML може да бъде по-добър избор.

5. Как мога да реша дали CMS или HTML е подходящ моята изработка на сайт?

Обмислете фактори като техническите си умения, целта и сложността на уебсайта, бюджета и времето, което можете да отделите за управление на сайта си. Оценете предимствата на всяка опция и изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Интересувате се да научите повече за системите за управление на съдържанието, като WordPress?

Свържете се с Момчил Марчев

Leave a Reply