Достъпност на потребителския интерфейс: защо има значение в уеб дизайна

Достъпност на потребителския интерфейс

Достъпност на потребителския интерфейс: защо има значение в уеб дизайна

Уверете се, че всеки може да използва вашия уебсайт е очевидно, нали? И така, защо толкова много дизайнери пренебрегват уеб достъпността, когато създават потребителски интерфейс?

Достъпността на вашия сайт е от решаващо значение, твърдят от fine-life.net, ако искате хората да се ангажират с вашите продукти и по същество да купуват от вашия бизнес.

Основната цел да направите уебсайта си достъпен за всички е да избегнете изключването на хората с увреждания от използването и наслаждаването на вашето съдържание.

Въпреки това има толкова много допълнителни предимства да превърнете достъпността в основата на вашия потребителски интерфейс.

Като решавате проблем за група хора, вие разширявате обхвата си до по-широка общност от потребители.

Много функции за достъпност, които първоначално са били предназначени за потребители с увреждания, всъщност са доста полезни за всички.

Например субтитри и надписи – те са били предназначени основно за хора с увреден слух. Сега милиони хора ги използват, за да гледат телевизия и онлайн видеоклипове, особено когато са в ситуации, в които съдържанието не може да се възпроизведе на глас.

Подобряването на достъпността на вашия сайт може да помогне и на тези, които четат уебсайта ви на ярка слънчева светлина, използват бавна интернет връзка или малко мобилно устройство.

И така, как можете да гарантирате, че уебсайтът ви е достъпен за всички?

Увеличете цветовия си контраст.

Избирането на контрастни цветове за дизайна на вашия продукт е важно за хора с увредено зрение или потребители със затъмнени екрани.

Контрастът между фона на вашия уебсайт и текста трябва да е висок, така че думите да се четат лесно.

Това не означава, че трябва да залагате на ярки, силни, неонови цветове, така че не се притеснявайте, ако брандирането ви използва приглушени тонове.

Как можете да разберете това? Този контрастен анализатор от Paciello Group е безплатен за изтегляне и може да се използва за избиране на цветове и сравняването им във вашите проекти.

Харесваме този инструмент за проектиране по-специално, тъй като ни казва дали цветовата комбинация преминава теста, както и различните размери на шрифта, за които могат да се използват нюансите.

Мислете отвъд цветовете.

Въпреки че цветът е основен инструмент за визуално предаване на съобщение, никога не трябва да разчитате само на него, ако искате вашият цифров продукт да бъде наистина достъпен.

Цветът не се превежда безпроблемно във всички възрасти, способности и култури, така че трябва да помислите за други начини, по които можете да общувате с вашия потребител.

Използването на различни форми, текстури и добавянето на допълнителен текст може наистина да помогне, когато става въпрос за навигация в уебсайта.

Друга идея е да използвате анимация или промяна на текстурата на бутон, докато потребителят задържа курсора на мишката върху него или го избира.

Използвайте логическа навигация и структура.

Въпреки че креативността трябва да бъде в основата на всеки дизайн, функционалността и използваемостта трябва да са на преден план, когато става въпрос за уебсайт или дигитален продукт.

Първо, добра идея е да използвате логическа навигация на уебсайта си, за да създадете усещане за познатост и да насърчите интуитивността.

Междувременно екранните четци и другите помощни технологии сканират страниците в ред на потребителския интерфейс, така че всяка страница трябва да бъде оформена по ясен и лесен за разбиране начин.

Например, започнете с описание на страницата, заглавки, които определят структурата и ясна информация, докато се движите надолу по страницата.

Допълнителен съвет от webdesignbulgaria.net за проектиране на продукт, подходящ за екранни четци, е да гарантирате, че вашите бутони са недвусмислени.

Много сайтове имат няколко бутона „Открийте повече“ или „Щракнете тук“, когато всички те сочат към различни области на сайта. Опитайте се да разграничите бутоните, така че потребителят да знае точно какво действие предприема.

„Открийте повече за нашите услуги“ може да е твърде дълго за вашия дизайн и размер на бутоните, така че говорете с вашия уеб разработчик, за да добавите дългата версия към кода.

По този начин бутонът може да остане красив, докато екранният четец може да уведоми потребителя кой бутон да щракне.

Leave a Reply