Какво е това професионален домоуправител

Ivan      0    525 Views

Какво е това професионален домоуправител

Появилата се наскоро на пазара на труда професия професионален домоуправител има за цел да улесни собствениците на жилище в голяма жилищна сграда. В жилищната кооперация има нужда от поддържане в добро състояние на общата собственост. За да се организира професионално управление в една жилищна сграда е необходимо да се сключи договор за тази услуга между фирмата, която я предлага и собствениците на жилища.

В същност собствениците трябва само да внасят ежемесечните си вноски, а останалото е задължение на професионалния домоуправител. Той е в правото си да свика общо събрание на собственици на жилища в сградата и на това събрание да се разгледа състоянието на общата собственост. Задължително трябва да се осигури постоянното ползване на асансьор и то напълно безопасно. Това налага да се правят редовните технически прегледи на съоръжението, за да се поддържа в изправност.

Ежемесечно трябва професионалният домоуправител да плаща всички общи сметки за ток, вода, отопление. Освен това трябва да осигури и чистач за стълбището. Поддържането на чистота в общите части е много важно, защото в противен случай се създават условия за поява на различни насекоми, които са опасни за здравето на човек.

На общо събрание се решава кои са най-неотложните ремонти и от тях да се започне. Това е една от трудните задачи на професионалния домоуправител, защото това са скъпи услуги, а събирането на нужната сума винаги е проблем сред съсобствениците. Ремонти никога не липсват – понякога са профилактични, а друг път основни. В старите сгради се налагат естествено все повече ремонти. Когато в една сграда повече от 30 – 40 години не е правен основен ремонт, например, на покрива, то трябва това да се направи, но средства трудно се събират.

За съжаление всеки, който не живее на последния етаж си мисли, че не го засяга това. Крайно време е собствениците да осъзнаят, че покрива е обща собственост и ремонт трябва да му се направи. Всяка повреда по покрива се отразява лошо на стените, на носещи колони. Тук е нужно професионалния домоуправител да покаже своето умение да работи с хората. Да използва всички аргументи, но да успее да убеди собствениците да инвестират в своето спокойствие.

Leave a Reply