Какво представлява стъкленият боклук

Какво представлява стъкленият боклук

Стъклото може да се намери почти на всяка стъпка, благодарение на свойствата на този материал. Стъклото може да получи всякаква форма, цвят, да се направи по-малко прозрачно или непрозрачно и така нататък. Дори и да се огледате, може да видите поне няколко стъклени предмета.

Рециклиране на битово стъкло, използвано за производството:

стъклопакет и двоен стъклопакет;

автомобилно стъкло и фарове;

опаковъчни контейнери (буркани, бутилки);

декоративни елементи;

прибори и други;

бижута и други орнаменти.

Списъкът на продуктите, произведени от този материал, може да бъде продължен неопределено, което показва необходимостта от рециклиране на стъкло и обработка на стъклени отпадъци в големи количества. За да се опрости процедурата за събиране на стъклени отпадъци през последните години, все по-чести са създавани специалните урни. В резултат на това се намаляват финансовите разходи за производството на стъклени заготовки, което влияе положително върху крайната цена на готовите продукти.

Рециклиране в затворен цикъл

Сред всички домакински отпадъци, стъклото е единственият материал, който може да се рециклира 100%. Говорейки за използването на бутилки от стъкло, се има предвид комплексна обработка, в резултат на което всеки килограм материал ще бъде използван отново за производството на нови продукти.

Първият етап от обработката е събирането на стъкло. След това всички материали влизат в отдела за сортиране, където се извършва отстраняването на хартиени етикети, контакти, пластмасови или метални части на продукта. След това, при специални инсталации, се извършва топене и филтриране на стъкло чрез “газовата” технология.

Предимствата на обработката на стъклени изделия включват:

значителни енергоспестявания по време на преработката в сравнение с производството на стъкло от суровини;

намаляване на емисиите на въглеродни оксиди и други опасни газове;

спестяване на природни ресурси (кварцов пясък, сода, вар).

Друг стимул за реализиране на отпадъци от стъкло в контейнер или в прозорец на прием е елементарни мръсотия улици, гори и езера. Стъклото практически не се разлага под въздействието на въздух, вода и дори агресивна киселинна среда. За разпадането на всяка изхвърлена бутилка може да отнеме повече от един милион години.

След всичко казано нека всеки поеме отговорността и дори при малки козметични ремонти да наеме фирма която извозва стъпка. Станция за опразване на къщи и апартаменти, работи в цялата страна. Тя е една доказана такава.

 

 

 

 

 

Leave a Reply